Annel de Noré

Welke woorden mag je niet of echt wel gebruiken

Schrijftip 6: Welke woorden mag je echt niet of echt wel gebruiken (vervolg tip 7 en 8)

Persoonlijk huldig ik de mening dat ik elk woord uit het nieuwste woordenboek (als alle oude door de ratten zijn opgevreten) gebruik. Ja, echt? Ja, allemaal. Alleen niet tegelijk en niet in dezelfde volgorde als in het woordenboek. Ik maak zelfs gebruik van: echter, evenwel, indien, bezigen, taaluiting, bijkans, zij het, welteverstaan, bovendien, zogezegd, wenen, smart en schuttingtaal. Alleen schrijf ik dan niet: ‘schuttingtaal’, maar echt smerige, ongeoorloofde woorden waarvan veel mensen nooit zouden hebben gedacht dat ik ze met mijn kersenrode pruillipjes uitkraam. Het spijt me: ik heb ze geheel buiten mijn schuld op straat gehoord en tegen mijn zin geleerd. Hopelijk geloof je me. Gebruik je wildwest de verschillende talen van een pistoolsnelle cowboy, preuts schoolmeisje, keurige huisvrouw, harde zakenman, straatschoffie of hypocriete roddelbuurvrouw door elkaar, zorg er dan wel voor dat je verhaal goed is, sterk is, dat je jouw lezers het ( = alle leugens) laat slikken. Dat je ze betovert, hypnotiseert.

Leugens? Nee! Fictie: hogere waarheid.

Wel deze waarschuwing, want ik wil geen zoutzuur over me heen krijgen: woorden als dorst (= durft), edoch, liefdesstolpje, slijmpropje, kattendrol, hartenbeet, niettegenstaande en aanminnig  moet je heel voorzichtig en spaarzaam gebruiken. Je weet toch waarom niet te vaak? Er zijn geen wetten van Meden en Perzen, maar wel recensenten of lezers die je op de huid gaan zitten of uitlachen of ander ergere woorden over je schrijfsels en jou uit hun muffe kast gaan trekken (idioot, belachelijk). Persoonlijk lach ik even hard mee of ik meesmuil zo’n beetje of ik scheld ze binnensmonds uit als ik in mijn eigen huis en alleen ben. Pas op: niet iedereen is even laconiek als ik. Ga jij kunnen? En belangrijker: een overdaad aan dergelijke woorden kunnen je lezers teveel afleiden dus overdrijf alsjeblieft niet, laten ze functioneel zijn. Doe niet origineel, lollig of authentiek. Zoals ik nu! Doe gewoon. Je personages moeten lollig zijn, moedig hen aan of rem hen af, ze mogen niet met je op de loop gaan. Jij moet ze laten leven en niet zelf popiejopie uithangen. Ik heb op dit ogenblik bij het schrijven van de schrijftips meer vrijheid. Ik kan veel meer mezelf zijn. Waak ervoor teveel in je verhaaltekst te gaan zitten en artistiekerig te doen. Alles wat je doet, moet je verhaal, je spelers ten goede komen. Durf de plank mis te slaan (op je eigen hoofd). Blijf wel gokken en erop vertrouwen dat je lezerspubliek tegen een stootje kan.  Zo niet: dokken (= wegduiken). Succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *