Annel de Noré

Leestip van de maand oktober 2021

Het limonadegevoel en andere verhalen van Vonne van der Meer; uitgeverij De Bezige Bij; copyright 1985 Vonne van der Meer. Het boek is een verhalenbundel die uit de volgende verhalen bestaat:

  1. Afscheid van Phoebe
  2. Rook
  3. Angst voor de achtbaan
  4. Vodden
  5. Het limonadegevoel
  6. Op de plek van de snor
  7. Take me to the bullfight

Het is niet mijn bedoeling een recensie te schrijven over ‘Het limonadegevoel en andere verhalen’. Daarvoor mis ik de capaciteit en omdat ik zelf ook schrijf, vind ik het niet opportuun. Als lezer heb ik jammer genoeg het probleem dat op elke acht tot tien boeken die ik lees, ik maar één reeds bij eerste lezing goed vind. Nu verschillen smaken enorm. Als ik weg ben van een boek of verhaal hoeft een ander niet per se dezelfde mening erop na te houden. Toch denk ik dat ik wel een schrijver of boek kan aanbevelen omdat recensies vaak (positief of negatief) gekleurder zijn dan de opinie die je als lezer van een andere lezer krijgt. Afhankelijk van je smaak kun je dus eventueel je voordeel doen met mijn tips. Overigens ken ik de schrijfster niet. Ik heb haar zelfs nooit in levende lijve gezien en nooit eerder iets van haar gehoord of gelezen. Dit is het eerste boek dat ik van haar in handen kreeg en pas na het vierde verhaal ben ik op internet naar informatie over haar gaan zoeken. Het blijkt dat ze de Geertjan Lubberhuizenprijs heeft gewonnen met deze verhalenbundel die haar debuut is en dat ze voor haar ander werk eveneens wat prijzen in de wacht heeft gesleept. Ik denk dat ik nog minstens één boek van haar ga aanschaffen en kijken hoe dat me bevalt. 

Anekdote: het thema  van één van de verhalen zou ik voor mijn volgende bundel uitwerken als kort verhaal. Hoe die heet in de bundel van Vonne van der Meer vertel ik liever niet. Dat onderwerp is zo goed  uitgewerkt en komt als verhaal aardig dicht in de buurt van mijn idee zodat ik heb besloten dat verhaal te laten vervallen voor mijn volgende verhalenbundel (‘Het geschonden maagdenvlies’ ). Ik heb er echter vrede mee omdat ik het zeker niet beter zou doen.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *